Virossa on selkeä, suotuisa oikeudellinen ja verotuksellinen ympäristö kryptovaluutan vaihto- ja maksupalveluja tarjoaville yrityksille (esimerkiksi 0 %:n yhteisövero). Tämä pieni Euroopan unionin maa, jossa asuu vain 1,3 miljoonaa ihmistä, on yksi maailman digitaalisesti edistyksellisimmistä valtioista. Se on laajalti tunnustettu vaihtoehto Maltan, Gibraltarin tai Sveitsin kaltaisille lainkäyttöalueille. Kustannukset vain ovat alhaisemmat ja hallinto yksinkertaisempaa. Lakiasiantiimimme tukee ketjulohko- ja kryptoyhtiörakenteiden käyttöönotossa koko prosessin ajan ja tarjoaa kattavat tukipalvelut, kuten lisenssinhankinnan.
Kryptovaluutan vaihtolisenssi Virossa
- Etusivu
- Kryptovaluutta
- Kryptovaluutan vaihtolisenssi Virossa
Kryptolisenssi Virossa: Kryptovaluutanvaihto ja -maksupalvelulisenssi
Viron kryptovaluuttalisenssi:
Virtuaalivaluutan (kryptovaluutan) vaihtopalvelun tarjoaja fiat-valuuttaa vastaan
Virallinen toimilupa, joka kattaa palvelut, joilla vaihdetaan fiat-valuuttaa kryptovaluuttaan ja kryptovaluuttaa fiat-valuuttaan. Kun tällaisia liiketoimia tarjotaan palveluna välityspalkkiota vastaan, siitä tulee vaihtopalvelua. Lisäksi useimmat ICO-toimintaan keskittyvät yritykset hyötyvät tästä lisenssistä täyttämällä lakisääteiset vaatimukset.
Virtuaalivaluutan (kryptovaluutan) maksupalvelun tarjoaja
Lompakot ovat digitaalisia offline- (cold wallet) ja online-työkaluja (hot wallet), jotka perustuvat julkisen avaimen salaukseen, jonka avulla kryptovaluuttaa lähetetään ja vastaanotetaan turvallisesti. Lisenssi kattaa palvelut, joissa yksityisiä lompakkoavaimia luodaan tai säilytetään, kun taas varat kuuluvat käyttäjälle eivätkä palveluntarjoajalle.
Viron kryptovaluuttalisenssin myöntämisestä vastaa Viron rahanpesun selvittelykeskus (FIU). Lakiasiantiimimme auttaa hakemaan kryptovaluuttalisenssin Virossa valmistelemalla kaikki vaaditut lakisääteiset asiakirjat ja hoitamalla prosessin puolestasi. Yhtiön perustamiseen ja lisenssin hankintaan liittyvät toimenpiteet voi pääasiassa tehdä etänä. Nykyisen lainsäädännön perusteella perustamiseen kannattaa varata noin 30–60 päivää.
Kryptovaluuttayrityksen rakenteen keskeiset kohdat
Jotta kryptovaluuttalisenssin Virossa voi saada, on ensin perustettava osakeyhtiö Viroon Prosessin voi hoitaa etänä ilman henkilökohtaista käyntiä. Asian käsittely rekisterissä kestää yleensä noin 5 työpäivää. Sen jälkeen yhdistämme kryptolupahakemuksen virolaiseen osakeyhtiöön. Tavallisen yrityksen hallinnoinnista poikkeavia erityisiä raportointi- ja/tai kirjanpitovaatimuksia ei kuitenkaan ole. Vain rahanpesun selvittelykeskuksen tiedusteluja saattaa ajoittain yrityksen toimintaan kohdistua, etenkin ennalta määriteltyjen AML-/KYC-käytäntöjen noudattamisesta. Tarjoamme esimerkiksi sertifioituihin kirjanpitosäännöksiin ja lainmukaisuuteen liittyvää jatkuvaa tukea.
Vaikka teoriassa on mahdollista hakea lisenssiä ulkomaisella yrityksellä, käytännössä on kuitenkin perustettava virolainen yritys. Lisäksi suosittelemme käyttämään rakennetta, jossa yrityksen osakkeenomistajina toimivat yksityishenkilöt yritysten sijaan, sillä jälkimmäinen vaihtoehto hankaloittaa perustamista. Rahanpesun selvittelykeskus saattaa esimerkiksi pyytää rikosrekisteriotetta myös osakkeenomistajana toimivalta yritykseltä, minkä saaminen tietyillä lainkäyttöalueilla saattaa osoittautua mahdottomaksi (varsinkin offshore-toimijoiden osalta). Lakiasiaintiimiltämme voit saada neuvoja asiassa tapauskohtaisesti. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja. Keskeiset kohdat ovat seuraavat:
- Vähintään 1 osakkeenomistaja (yksityishenkilö tai yritys). Ei rajoituksia kansalaisuuden tai asuinpaikan suhteen. Perustamisen kannalta optimaalisesta yritysrakenteesta saat lisäneuvoja lakiasiaintiimiltämme.
- Vähintään 1 johtaja/johtokunnan jäsen. Muun maan asukkaat ovat sallittuja, sillä kansalaisuuden tai asuinpaikan suhteen ei rajoituksia. Voi olla sama kuin osakkeenomistaja.
- Perustamiseen ei tarvita sihteeriä tai paikallista fyysistä toimistoa (vain paikallinen rekisteröity kotipaikka ja rekisteröity edustaja riittää, meillä on lupa näiden palvelujen tarjoamiseen).
- Edunsaajien tiedot ilmoitetaan viranomaisille.
- Virtuaalivaluuttojen (esim. Bitcoin ja altcoins) vaihtopalvelut eivät ole arvonlisäveron alaisia.
- Virtuaalivaluutalla laskutetut palvelut (esimerkiksi myyntilaskut) ovat tavanomaisten arvonlisäverosääntöjen alaisia.
- Yritysvoittoja ei veroteta (yhteisövero 0 %), ennen kuin voitto jaetaan (osinkoina).
- 20 %:n tulovero peritään brutto-osingoista (lasketaan suhteessa 20/80 netto-osingoista). Erityisehdoilla verokanta voi olla 14 % (oikeushenkilöillä).
Pankkitiliä ei tarvita yrityksen perustamis- ja lisenssihakemusvaiheessa. Siksi asian voi hoitaa sen jälkeen, kun yritys ja lisenssit ovat aktiivisia, mitä pankit usein myös edellyttävät. Varmistamme pankkitilin avaamisen virolaiselle kryptoluvan saaneelle yrityksellesi työskentelemällä useiden perinteisten pankkien ja fintech-maksupalveluntarjoajien kanssa. Teemme parhaamme tarjotaksemme tukea prosessin aikana, mutta emme voi antaa takuita lopputuloksesta. Se määräytyy liiketoimintamallin, taustan ja KYC-prosessin aikaisen yhteistyön perusteella. Suurin osa asiakkaistamme on kuitenkin saanut käyttötilin avattua alle kuukaudessa.
On tärkeää huomioida, että tällä hetkellä virolaiset pankit voivat osoittautua erittäin vaikeiksi yhteistyökumppaneiksi kryptoyritysten suhteen, mutta niissä tapauksissa suosittelemme muita eurooppalaisia pankkeja. On lisäksi otettava huomioon, että kryptoyrityksiin sovelletaan tiukempia AML-/KYC-ehtoja. Se tarkoittaa myös sitä, että lisenssien on oltava voimassa ennen yhteydenottoa pankkiin, jotta kaikki vaatimukset täyttyisivät. Voimme neuvoa asianmukaisen pankkiratkaisun teossa sen jälkeen, kun meillä on kattava kuva suunnitelluista toimista ja taloudellisista ennusteista, jotta voimme määrittää parhaan toimintatavan.
Yrityksen perustaminen Virossa on yksinkertaista, sillä lakiasiaintiimimme huolehtii kaikista asiakirjoista koko toimenpiteen ajan. Tarjolla on myös virolaisia pöytälaatikkoyhtiöitä, joilla on vanhemmat rekisteröintipäivät ja voimassa olevat alv-rekisteröinnit. Voimme tarjota sinulle avaimet käteen -ratkaisun ja kaikki tukipalvelut. Eniten aikaa ja kustannuksia säästävä tapa rekisteröidä yritys Virossa on ostaa uusi pöytälaatikkoyhtiö, koska perustamisprosessi voi olla haaste ulkomaisille asukkaille erilaisten piilovaatimusten vuoksi (esimerkiksi osakepääoma). Useimmiten ulkomailla asuvat välttävät byrokratian ostamalla uuden räätälöidyn pöytälaatikkoyhtiön, sillä olemme jo huolehtineet kaikista vaatimuksista. Avustamme kuitenkin tarvittaessa myös uusien yritysten kanssa. Autamme sinua valitsemaan parhaan lähestymistavan tavoitteidesi mukaan. Lisätietoja on sivulla Yrityksen perustaminen Virossa »
Vaatimukset
Lainopilliset puitteet määrittää rahanpesun ja terrorismin rahoituksen ehkäisemistä koskeva laki (linkki), joka tuli voimaan marraskuussa 2017. Valmistelemme kaikki toimintaa koskevat asiakirjat lainopillisissa puitteissa ja hoidamme prosessia rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa valtakirjan (Power of Attorney [PoA]) perusteella.
Etäkäyttöönottoon tarvitaan seuraavat asiakirjat:
- Voimassa olevan passin kopio
- Valtakirja (Power of Attorney [PoA])
- Kuvaus suunnitellusta liiketoimintamallista sekä kaikkien osallistujien ansioluettelot
- Verkkosivun osoite, jossa palveluja tarjotaan
- Rikosrekisteriote oikeusrekisterikeskukselta (korkeintaan 3 kuukautta vanha) osakkeenomistajien, hallituksen jäsenten, lopullisten edunsaajien sekä vaatimustenmukaisuudesta vastaavan toimihenkilön osalta *
Kaikkien listattujen asiakirjojen on oltava julkisen notaarin notarisoimia sekä apostille-todistuksella vahvistettuja, englanniksi (tai notaarin vahvistama englanninkielinen käännös). Ensimmäisessä vaiheessa keräämme kaikki tiedot ja annamme vaiheittaisen yleiskuvauksen tapauskohtaisesti.
*Rikosrekisteritietoja koskeva huomautus: jotta kryptolisenssien käsittely Virossa onnistuu, on rahanpesun selvittelykeskukselle esitettävä kaikkien osallistujien rikosrekisteriotteet (mukana oltava apostille-todistus). Lisäksi rahanpesun selvittelykeskuksella on oikeus kutsua valvonnasta vastaava toimihenkilö henkilökohtaiseen tapaamiseen Viroon ennen lisenssien myöntämistä. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että kyseinen henkilö on pätevä ja tuntee tarvittavat AML-/KYC-toimenpiteet ennen lisenssien myöntämistä. AML-lain pykälässä 70 kohdassa (3)-8 todetaan seuraavaa:
- Jos hallintoelimen jäsen, oikeudellinen neuvonantaja, edunsaaja tai omistaja on ulkomaalainen tai jos yritys on ulkomainen palveluntarjoaja, todistus rikosrekisteritietokannasta tai sen maan toimivaltaisen oikeudellisen tai hallinnollisen elimen antama vastaava asiakirja, jolla todistetaan, että kyseistä osapuolta ei ole rangaistu rikoksesta valtion viranomaista vastaan tai rahanpesun tai muun tahallisen rikoksen johdosta, ja joka on myönnetty enintään kolme kuukautta sitten ja todistettu oikeaksi notaarin toimesta tai muulla vastaavalla menettelyllä sekä tehty lainvoimaiseksi tai todistettu oikeaksi laillistamisen korvaavalla todistuksella (apostille), mikäli kansainvälisessä sopimuksessa ei toisin säädetä.
Rikosrekisteriotteesta on käytävä selkeästi ilmi, että et ole tehnyt rikoksia. Sinun vastuullasi on hankkia tällainen virallinen asiakirja ja lähettää apostille-todistuksella vahvistettu alkuperäinen asiakirja meille (esitämme sen rahanpesun selvittelykeskukselle). Useimpien maiden osalta voimme tarjota sopivan näytteen. Huomaa myös, että laki edellyttää, että todistus kattaa koko maan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sen on katettava kaikki osavaltiot, ei pelkästään kotiosavaltiotasi. Autamme parhaan vaihtoehdon löytämisessä kaikissa tapauksissa.
Lainsäädännön noudattamisesta vastaava tiimimme laatii kokonaisuudessaan yrityksen sisäisiä menettelytapoja koskevat asiakirjat, jotka täyttävät lain edellyttämät rahanpesua estävät (AML) ja asiakkaan tuntemista (KYC) edellyttävät ehdot. Tähän sisältyvät esimerkiksi seuraavat seikat:
- rahanpesun ja terrorismin rahoituksen riskin arviointi ja hallinta
- tietojen kerääminen ja säilyttäminen
- ilmoitusvelvollisuuden ja hallinnolle ilmoittamisen suorittaminen
- sisäisen valvonnan säännöt näiden noudattamisen valvomiseksi.
- kuvataan matalamman riskitason liiketoimia ja vahvistetaan asianmukaiset vaatimukset ja menettelytapa tällaisten liiketoimien toteuttamiseksi
- kuvataan korkeamman riskitason liiketoimia, mukaan lukien viestintävälineistä, tietokoneverkosta ja muusta teknologisesta kehityksestä aiheutuvat riskit, ja määritellään asianmukaiset vaatimukset ja menettelyt tällaisten liiketoimien toteuttamiseksi ja valvomiseksi
- määritellään asianmukaisen huolellisuuden toteuttamista koskevat säännöt
- määritellään asiakirjojen ja arkiston säilyttämistä koskevat vaatimukset ja menettelyt
- määritellään hakemuksen vaatimukset ja menettelyt.
- poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö
- henkilö, jonka asuin- tai toimipaikka on maassa, jossa ei ole toteutettu riittäviä toimenpiteitä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi
- henkilö, jonka toiminnan osalta on epäilystä siitä, että henkilö voi osallistua rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen
- henkilö, jolle on määrätty kansainvälisiä seuraamuksia
- henkilö, jonka kanssa liiketoimi toteutetaan tietoliikenteen kautta.
Viron rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämistä koskeva laki määrittää ohjelman seurannasta vastaavalle toimihenkilölle (Compliance Officer, CO) asetetut vaatimukset. Pääasiassa pykälä 17 ohjeistaa seuraavasti:
Ohjelman noudattamisesta vastaavan toimihenkilön (CO) velvollisuuksiin kuuluvat muun muassa seuraavat asiat:
- epätavallisiin liiketoimiin tai sellaisiin liiketoimiin tai olosuhteisiin, joiden epäillään liittyvän rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen velvoitetun yhteisön toiminnassa esiin tulleiden asioiden perusteella, viittaavien tietojen keräämisen ja analysoinnin järjestäminen
- raportointi rahanpesun selvittelykeskukselle rahanpesun tai terrorismin rahoituksen epäilyjen varalta
- määräajoin kirjallisten lausuntojen toimittaminen vaatimusten noudattamisesta luottolaitoksen tai rahoituslaitoksen johtokunnalle tai Viron kaupparekisteriin rekisteröidyn ulkomaisen luottolaitoksen haaratoimiston tai rahoituslaitoksen johtajalle
- muiden vaatimusten seurantaan liittyvien vaatimusten ja velvoitteiden täyttäminen.
Rahanpesun selvittelykeskuksen asettamat vaatimukset ohjelman seurannasta vastaavalle toimihenkilölle (CO) ovat seuraavat:
- Ohjelman noudattamisesta vastaavaksi toimihenkilöksi voidaan nimittää vain henkilö, jolla on kyseisen tehtävän velvollisuuksien suorittamiseen vaadittava koulutus, ammatillinen soveltuvuus, kyvyt, henkilökohtaiset ominaisuudet, kokemus ja moitteeton maine. Ohjelman noudattamisesta vastaavan toimihenkilön nimittäminen tehdään yhteistyössä rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa.
- Rahanpesun selvittelykeskuksella on oikeus saada tietoja ohjelman noudattamisesta vastaavalta toimihenkilöltä tai kyseiseksi henkilöksi ehdolla olevalta henkilöltä, hänen työnantajaltaan sekä valtion tietokannoista kyseisen toimihenkilön tai ehdokkaan soveltuvuuden varmistamiseksi. Jos rahanpesun selvittelykeskuksen tarkastuksen seurauksena käy ilmi, että henkilön luotettavuus on kyseenalaistettavissa aikaisempien tekojen tai laiminlyöntien vuoksi, henkilön mainetta ei voida pitää moitteettomana ja vastuussa oleva taho voi poikkeuksellisesti irtisanoa ohjelman noudattamisesta vastaavan toimihenkilön työsopimuksen luottamuksen menetyksen vuoksi.
Viron rahanpesua ja terrorismin rahoituksen estämistä koskeva laki määrittelee tapauksia, joissa kryptolisenssin voi perua. Pääasiallisesti pykälässä 75. valtuutuksen perumisesta annetaan seuraavat ohjeet: Taloudellista toimintaa koskevan lain yleisen osan 37 pykälän 1 momentissa säädettyjen perusteiden lisäksi rahanpesun selvittelykeskus (FIU) peruu tämän lain 70 pykälän 1 momentissa tarkoitetun valtuutuksen seuraavissa tapauksissa:
- Finanssivalvontaviranomainen on myöntänyt yritykselle toimiluvan.
- Yritys jättää toistuvasti noudattamatta valvontaviranomaisen antamia ohjeita.
- Yritys ei ole aloittanut toimintaa pyydetyllä toiminta-alalla kuuden kuukauden kuluessa toimiluvan myöntämisestä.
Ammattilaisten palkkiot ja lisätietoja
Alustavien tietojen keräämisen jälkeen annamme vaiheittaisen katsauksen yksityiskohtaisista aikatauluista ja kustannusten jakautumisesta. Onnistumisprosenttimme kryptolisenssien hankinnassa asiakkaillemme on 100 %, sillä noudatamme perusteellista tarkistuslistaa vahvistaaksemme, että kaikki lakisääteiset vaatimukset täyttyvät.
Kryptolisenssin kustannukset alusta loppuun ovat tapaus- ja yritysrakennekohtaisia ja määräytyvät esimerkiksi osallisten määrän mukaan. Useimmiten palkkiomme on noin 5 000 euroa, lukuun ottamatta asiaan liittyviä viranomaispalkkioita. Piilokuluja ei ole. Ota yhteyttä lakiasiainosastoomme alla olevan yhteydenottolomakkeen avulla, niin annamme sinulle lisätietoja.
Miksi MAXCORP? Yksinkertaisesti koska sertifioidut ammattilaiset tuottavat tuloksia.
Paikallinen lakimiestiimimme on erikoistunut yritysten perustamiseen ja yrityspalveluihin, ja meillä on toimisto kuudessa maassa. Tuemme avaimet käteen -ratkaisuja, mukaan lukien yritysten perustaminen, virtuaalitoimistot, fintech-lisensointi, vaatimustenmukaisuus, kirjanpito ja laaja valikoima muita yrityspalveluja.
MAXCORP on sertifioitu palveluntarjoaja, jolla on rahanpesun selvittelykeskuksen (FIU) lisenssi. Tarjoamme parhaan hinta-laatusuhteen ilman piilokuluja.
Lähetä kysymyksesi lakiasiaintiimillemme täältä:
Kuulemme mielellämme sinusta! Napsauttamalla tästä pääset pikayhteydenottolomakkeeseen