Viron e-asukkuus

Mikä on Viron e-asukkuus?

E-asukkuus on Viron tasavallan myöntämä digitaalinen henkilöllisyys muille kuin Viron kansalaisille, jotka eivät asu pysyvästi Virossa mutta haluavat kuitenkin hyödyntää Viron sähköisiä palveluja. Noin 60 000+ e-Resident-yrittäjää 165 maasta on liittynyt yhteisöön ja perustanut yli 10 000 yritystä.

Viro on ensimmäinen valtio, joka myöntää valtioiden rajat ylittävän digitaalisen identiteetin, ja koska Viro on EU:n jäsen, e-asukkailla on pääsy paitsi virolaisiin, myös EU:n liiketoimintaympäristöihin ja julkisiin sähköisiin palveluihin. Tämän asukkuuden saaminen ei tarkoita sitä, että e-asukkaalle myönnetään minkäänlaista kansalaisuutta, verotuksellista kotipaikkaa, oleskeluoikeutta tai maahantulo-oikeutta Viroon tai EU:hun. E-asukkaat eivät ole luonnostaan verovelvollisia. E-asukkaan ilmoittamien verojen on liityttävä Viroon perustettuun yritykseen. Hakemuksen voi jättää verkossa (valtionmaksu 100 euroa) ja hakija saa kortin virallisesti hyväksytyistä noutopaikoista.

Johdatus e-asukkuuden palveluihin

Mitkä ovat Viron e-asukkuuden keskeiset edut?

Mikäli haet e-asukkuuden, saat valtion myöntämän älykortin, joka tarjoaa digitaalisen henkilöllisyyden ja valtuutukset, jonka avulla yrittäjä voi toisellakin puolella maailmaa perustaa ja johtaa yritystä asettamatta koskaan jalkaa Viroon tai EU:n maaperälle. Esimerkiksi intialainen yrittäjä voisi perustaa yrityksen, jota hän johtaa Brasiliasta käsin palvellakseen ruotsalaista asiakaskuntaa Ruotsissa. E-asukkuuden etuja ovat seuraavat:

Perusta yritys verkossa etäyhteyden kautta

Johta ja hallinnoi yritystä mistä tahansa päin maailmaa.

Allekirjoita asiakirjat digitaalisesti (esimerkiksi sopimukset ja vuosikertomukset) ja vahvista niiden aitous.

Salaa ja lähetä allekirjoitettuja asiakirjoja turvallisesti.

Hoida pankkiasiat verkossa.

e-asukkuuden välineistö

Miten Viron e-asukkuus toimii?

E-asukkaat saavat muovisen älyhenkilökortin, johon on upotettu siru, ja pin-koodit, jotta he voivat todentaa itsensä. Yhteys muodostetaan tietokoneella, johon on asennettu ilmainen tunnistusohjelmisto, käyttämällä digitaalista USB-kortinlukijaa. ID-kortin, PIN-koodien ja kortinlukijan avulla e-asukkaat pääsevät käyttämään Viron valtion virastojen ja yksityisen sektorin palveluita. Tämän järjestelmän avulla voidaan hyödyntää digitaalisia allekirjoituksia tapauksissa, joissa allekirjoitukset aiemmin otettiin paperille, ja tämä menetelmä on yhtä pätevä kuin mikä tahansa kirjallinen allekirjoitus. Viron valtion ja yhteiskunnan digitalisaatio tarkoittaa sitä, että e-asukkaat voivat allekirjoittaa sopimuksia ja olla digitaalisesti yhteydessä kaikkien valtion laitosten ja useimpien yritysten kanssa, joten henkilökohtaisia käyntejä ei tarvita.

e-Residency

e-asukkuus ja verkkopankki

Viro on toiminut yhteistyössä useiden fintech-pankkipalveluratkaisujen tarjoajien kanssa rajattomien digitaalisten pankkitoimintojen tarjoamiseksi. E-asukkaat voivat hakea yrityspankkitiliä (IBAN) ja maksukorttia (Mastercard) esimerkiksi WISE– tai Paysera-palveluissa pääsyäkseen verkkopankkiin, käyttää kansainvälisiä maksupalveluja, ilmoittaa veroja ja allekirjoittaa asiakirjat digitaalisesti. Tällaisilla yritystilillä ovat kaikki perinteisen pankkitilin ominaisuudet rahan säilyttämiseen ja siirtojen tekemiseen.

E-asukkaiden kaksi suosituinta pankkia ovat LHV Pank ja Swedbank, jotka molemmat tarjoavat kokonaiset rahoituspalvelut. Vaatimustenmukaisuustiimimme on aina apunasi pankkitilien avaamisessa.

e-banking.jpg

Miten saan e-asukkuuden?

E-asukkuus voidaan myöntää ulkomaalaiselle, jolla on yhteyksiä Viroon tai jolla riittävät syyt käyttää julkisia sähköisiä palveluja Virossa. Hakijoiden on oltava vähintään 18-vuotiaita. Rikosrekisteriä ei saa olla. E-asukkuuden keskimääräinen käsittelyaika on 4 viikkoa, mutta se voi vaihdella myös kysynnän ja noutopaikan mukaan (noutopisteenä on jokin Viron suurlähetystöistä ja konsulaateista). Hakemukseen vaaditaan seuraavat asiat:

  • Oma nimi ja henkilötiedot
  • Skannattu passikuva
  • Skannattu kopio viranomaisen myöntämästä henkilötodistuksesta
  • Yksi tekstikappale, jossa kerrot e-asukkuuden hakemisen syistä
  • 100 euron viranomaismaksun maksaminen Visalla tai Mastercardilla

E-asukkuuden hakemuksen täyttämiseksi ja lähettämiseksi tutustu tietoihin hallituksen verkkosivuille osoitteessa https://eresident.politsei.ee/. Jos sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja.

E-asukkuuden hakeminen